Etiketter

,

Suryanamaskara A och B:

Inom Yogan är det tradition att börja med solhälsning, en välsignelse till solen och en yogasession är inte komplett utan solhälsning. Den välkomnar en ny dag (därför är det extra bra om man börjar dagen med att göra solhälsningar även om man inte har möjlighet att göra en hel session) och är basen/grunden av praktiken. Fördelarna med Suryanamaskara A och B är att de mjukar upp kroppen inför den nya dagen, och även inför det kommande yogapasset, de sätter fart på blodcirkulationen och syresättningen, avlägsnar muskelspänningar, stimulerar matsmältningen och ökar ämnesomsättningen. För de som praktiserat Ashtanga ett tag är solhälsningen en bra uppvärmning inför kommande ananas, medan är man nybörjare kan Suryanamaskara vara ett helt träningspass i sig. Det är jätteviktigt att synkonisersa rörelserna med andningen, då skapar man en utrensande effekt och ljudet av ujjayi ökar det mentala fokuset.

Varför är det viktigt att praktisera varje dag?
Om man regelbundet yogar kan man skapa en naturlig kroppslig och själslig harmoni, skapa balans mellan kropp och psyke och även öppna upp det mer andliga delarna inom en.
För mig är det jätteviktigt att försöka yoga varje dag. Eftersom allt är relativt kan jag genom yogan stanna upp i nuet och bli medveten om hur min kropp och hur mitt sinne är just idag. Eftersom vi lever i ett västerländskt samhälle där man i vardagen ”dras in” i situationer som kan vara jobbiga och skadliga, och som är tvärtemot yogafilosofin är det viktigt att upprätthåla daglig kontakt med yogan för att lättare hantera och balansera vardagen